Warsztaty pieczenia baranków i zajączków.
W dniach 18 i 21 marca 2024r. w Bibliotece Publicznej w Antoniowie oraz w Chwałowicach odbyły się wielkanocne warsztaty przeprowadzone przez Panią Leokadie Gugałę dla klas 0-3.
W tych dniach dzieci poznały krok po kroku techniki przygotowania oraz pieczenia zajączków i baranków, które symbolizują święta Wielkiej Nocy.
Podczas zajęć dzieci wysłuchały bajek pt. „ Wielkanocny zajączek”, „ Wiosna, panie Bocianie” i „Tradycje Wielkanocne”. Wykonały również prace plastyczne.
Warsztaty kulinarne zostały dofinansowane przez Gminną Komisją Rozwiązywania Problemów
Alkoholowych w Radomyślu nad Sanem.
Poniżej przepis na baranka i zajączka wielkanocnego:
10 dag drożdży,
1,5kg mąki,
0,5 szkl. cukru,
4 szklanki ciepłego mleka,
1 szkl. oleju,
cukier waniliowy, szczypta soli.
Piec w 180 stopniach, 35-40 min.
Dziękujemy za wsparcie finansowe i wszystkim za udział w spotkaniu.
Antoniów
Chwałowice