AKTUALNOŚCI

Warsztaty pieczenia baranków i zajączków.

W dniach 18 i 21 marca 2024r. w Bibliotece Publicznej w Antoniowie oraz w Chwałowicach odbyły się wielkanocne warsztaty przeprowadzone przez Panią Leokadie Gugałę dla klas 0-3.

W tych dniach dzieci poznały krok po kroku techniki przygotowania oraz pieczenia zajączków i baranków, które symbolizują święta Wielkiej Nocy.

Podczas zajęć dzieci wysłuchały bajek pt. „ Wielkanocny zajączek”,  „ Wiosna, panie Bocianie” i „Tradycje Wielkanocne”. Wykonały również prace plastyczne.

Warsztaty kulinarne zostały dofinansowane przez Gminną Komisją Rozwiązywania Problemów

Alkoholowych w Radomyślu nad Sanem.

Poniżej przepis na baranka i zajączka wielkanocnego:

10 dag drożdży,

1,5kg mąki,

0,5 szkl. cukru,

4 szklanki ciepłego mleka,

1 szkl. oleju,

cukier waniliowy, szczypta soli.

Piec w 180 stopniach, 35-40 min.

Dziękujemy za wsparcie finansowe i wszystkim za udział w spotkaniu.

Antoniów

Chwałowice

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Skip to content